ANKARA - De Turkse minister-president Recep Erdogan heeft koningin Beatrix en een zware economische delegatie uit Nederland woensdag ontvangen op zijn residentie in Ankara. De koningin zei haar gastheer dat uit deze missie wel bleek hoeveel belang Nederland hecht aan sterke economische banden met Turkije. "Een serieuze business", aldus de vorstin.

De bijeenkomst werd bijgewoond door hoge vertegenwoordigers van onder meer ABN Amro, Aegon, Akzo Nobel, de Grontmij, KLM-Air France, Philips, Shell, Stork, TNT en Unilever. Ook voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW was van de partij. De delegatie stond onder aanvoering van minster Maria van der Hoeven van Economische Zaken.

Contracten sluiten is tijdens deze missie niet zozeer het plan, de reis is meer bedoeld om het belang van Turkije in economisch opzicht te onderstrepen.

Investeerder

Uit de woorden van de premier bleek dat Turkije een enorme economische groei doormaakt: de buitenlandse investeringen schieten omhoog. "Turkije heeft dan ook veel gedaan om het ondernemingsklimaat te verbeteren", aldus Erdogan. Zijn land kan ook steeds sterker concurreren met andere landen, zei hij.

Nederland is in Turkije na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de derde investeerder, alleen al op het gebied van onroerend goed. Ons land land voert volgens het ministerie van Economische Zaken in Den Haag jaarlijks voor 3,3 miljard euro naar Turkije uit. Nederland importeert voor 1,8 miljard uit het land.