ROTTERDAM - De havenmeester van Rotterdam heeft het schip Hertfordshire met asbesthoudend afval uit de Waalhaven laten verwijderen. De boot is naar het Calandkanaal bij de Maasvlakte gesleept. Dat heeft een woordvoerder van de milieudienst DCMR woensdag bevestigd.

Het schip, dat uit Italië afkomstig is, vervoert zakken aarde die met asbest van puinafval is verontreinigd.

Asbest

Hoewel het niet om een hoog percentage asbest gaat, wilden de havenautoriteiten geen risico nemen en hebben ze het schip buiten bewoond gebied laten slepen. In totaal gaat het om een lading van 2200 ton aarde met asbest.

Beschadiging

Bij het overladen van de lading naar een binnenschip werd geconstateerd dat een kwart van de zakken beschadigd was. De gewaarschuwde Arbeidsinspectie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat hebben daarop het werk laten stilleggen.

In overleg met de milieudienst en de havenautoriteiten is besloten om de twee schepen te laten verslepen en elders schoon te laten maken. Wat er met de lading moet gebeuren is nog niet duidelijk.

Volgens de woordvoerder van de milieudienst DCMR gaat het qua milieugevaar om een minder enstige zaak dan die van het asbestschip Otapan, dat in de Rotterdamse Waalhaven ligt. Wel is na de perikelen rond de Otapan besloten om geen enkel risico te nemen.