PARIJS - Kunstdieven hebben twee werken van Pablo Picasso gestolen uit de Parijse woning van de kleindochter van de schilder. De werken zijn circa 50 miljoen euro waard, maakte de Franse politie woensdag bekend.

Bekijk video

Het gaat om een schilderij van Picasso's dochter (Maya met pop, 60 bij 40 cm) en een portret van Picasso's tweede vrouw, Jacqueline (170 bij 150 cm). Zij werden in de nacht van maandag op dinsdag gestolen uit het appartement van Diana Widmaier-Picasso, de dochter van Maya. De politie heeft geen sporen van inbraak gevonden. Het onderzoek is overgedragen aan de afdeling georganiseerde misdaad.

Portretten

Volgens deskundigen zijn de gestolen schilderijen belangrijke werken uit het oeuvre van Picasso. Zijn geliefde Therese Walter bracht in 1936 Maya ter wereld. Van Jacqueline Roque, waarmee Picasso van 1961 tot zijn dood getrouwd was, maakte de schilder talrijke portretten.

Werken van de kunstenaar waren regelmatig het doelwit van dieven. In 1976 werden bij een van de grootste kunstroven op Franse bodem in Avignon 118 Picasso's gestolen. Nog in februari vorig jaar werd het kostbare schilderij De Dans beschadigd tijdens een roofoverval van een museum in Rio de Janeiro, waarbij in totaal vier Picasso's verdwenen.

Kostbaar

Picasso geldt als een van de grootste schilders van de twintigste eeuw. Op de lijst van tien kostbaarste schilderijen ter wereld staat hij op de tweede, derde en negende plaats. Jongen Met Pijp (1905) wordt geschat op 107 miljoen euro, Dora Maar Met Kat doet ruim 86 miljoen euro, Vrouw Met Gekruiste Armen zou rond 49 miljoen euro opbrengen.

De in Spanje geboren Picasso werkte als een bezetene. De veelzijdige en uiterst productieve kunstenaar liet na zijn dood op 91-jarige leeftijd bijna 1900 schilderijen na, 3200 werken van keramiek, 7000 tekeningen, 1200 beeldhouwwerken en 30.000 grafische werken.

Als hoogtepunt van Picasso's uitdrukkingskracht geldt het meesterwerk Guernica over de Spaanse burgeroorlog, dat hij voor de wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs schiep.