CARACAS - De Cubaanse president Fidel Castro heeft dinsdag telefonisch met de Venezolaanse president Hugo Chávez gesproken in diens dagelijkse radioprogramma. Het was voor het eerst dat Castro rechtstreeks op de radio te horen was sinds zijn operatie vorig jaar juli.

Bekijk video

"Het gaat langzaam beter. Ik heb meer energie, meer kracht en meer tijd om te studeren", zei Castro. De 80-jarige leider is al maanden niet in het openbaar verschenen. Daardoor groeiden de speculaties over zijn gezondheid. Zijn toestand is tot staatsgeheim verklaard.

Chávez heeft zijn vriend Castro verscheidene malen bezocht in het ziekenhuis in Havana. Meestal liet de Venezolaanse president daarna weten hoe het met de gezondheid van Castro ging. Eind januari werd nog een video vrijgegeven van een dergelijk bezoek van Chávez.

Dikke darm

Castro trad op 31 juli voor het laatst in de openbaarheid. Toen droeg hij de macht over aan zijn broer Raul (75) omdat hij een operatie aan zijn dikke darm moest ondergaan. Sindsdien hebben de Cubaanse autoriteiten geen mededelingen meer gedaan over zijn gezondheidstoestand. Dat voedde geruchten dat Castro zo ziek is dat hij nooit meer actief de macht zal kunnen uitoefenen op het communistische Cuba.

Op 20 januari liet Chávez zich nog ontvallen dat het slecht ging met Fidel. "Hij is terug in de Sierra Maestra en is verstrengeld in een gevecht voor zijn leven", zei de Venezolaanse president verwijzend naar de periode eind jaren vijftig die Castro doorbracht in de Cubaanse bergen vanwaar hij de guerrillastrijd voor de revolutie leidde. De revolutionair Castro greep in 1959 de macht door dictator Batista te verdrijven.