LONDEN - Het aantal haaien in de Atlantische Oceaan is de afgelopen jaren dramatisch gedaald. Gemiddeld is de haaienpopulatie met meer dan 50 procent gekrompen. Sommige soorten worden bijna met uitsterven bedreigd, blijkt uit een onderzoek van de Dalhousie Universiteit in Canada. De resultaten van het onderzoek zijn vrijdag gepubliceerd in het blad Science.

Een van de meest bedreigde soorten is de witte haai, de booswicht in de film Jaws, die de afgelopen vijftien jaar met ongeveer 79 procent is afgenomen. De populatie van de hamerhaai daalde zelfs met 89 procent sinds 1986.

De wetenschappers baseren hun onderzoek op de logboeken van Amerikaanse vissers die met lange lijnen vissen op onder meer tonijn en zwaardvis. De vissers zijn verplicht het aantal haaien die zij aan de haak slaan te registreren. Direct onderzoek naar de haaienpopulaties in de oceaan is vrijwel onmogelijk door het grote oppervlak en de diepte van het water, meldde de krant The Guardian vrijdag.

Lange reproductietijd

De vissers zijn overigens ook verantwoordelijk voor de afname van het aantal haaien. De dieren hebben een relatief lange reproductietijd. Sommige soorten doen er vijftien jaar over om tot seksuele wasdom te komen en de dracht kan maanden duren. Hierdoor krijgt de populatie onvoldoende kans zich van verliezen te herstellen. Verder zijn de afgelopen decennia steeds meer haaien gevangen en gedood voor hun vinnen, die vooral in Azië als delicatesse gelden.

Volgens wetenschappers is het onvoldoende om 'zeereservaten' in te stellen voor bepaalde haaiensoorten. Voor de bescherming van zeedieren zouden dezelfde regels moeten gaan gelden als voor de zeeschildpad en de tonijn.