OTTAWA - Twee fel omstreden rechtsmiddelen ingevoerd in het kader van de terrorismebestrijding, worden door het Canadese parlement ingetrokken.

Voor een verlenging van 'preventieve aanhouding' en de plicht te getuigen is geen meerderheid in het parlement, zo werd dinsdag duidelijk.

De maatregelen die belangrijke rechten van burgers inperken om onderzoek of strafvervolging in terrorismezaken te bespoedigen, werden na de aanslagen in buurland Amerika van september 2001 ingevoerd.

Onrust

Maar de wetgevers bepaalden destijds al dat ze automatisch na vijf jaar zouden vervallen als het parlement ze niet verlengt. De wetgeving is 1 maart vijf jaar oud en vervalt dan, zo bleek uit de huidge verhoudingen in het parlement in Ottawa. De maatregel is nooit gebruikt en heeft alleen maar gezorgd voor onrust over de mensenrechten, aldus een criticus in het parlement.

Proces

De preventieve aanhouding bood de mogelijkheid mensen vast te zetten van wie werd vermoed dat ze een terroristische daad zouden gaan plegen, maar die nog geen strafbaar feit hadden gepleegd die aanhouding rechtvaardigt. Voorts kreeg justitie dwangmiddelen om een getuige die informatie zou hebben over terrorisme te dwingen daar verklaringen over af te leggen.

Afgelopen week nog verklaarde het Canadese hooggerechtshof een wettelijke maatregel ongeldig die in het kader van terrorismebestrijding was ingevoerd. Het ging om de mogelijkheid buitenlanders die verdacht worden van terrorisme gevangen te houden zonder aanklacht of proces.