HILVERSUM - Premier Jan Peter Balkenende wil dat het debat over de mogelijkheid tot een dubbele nationaliteit in Nederland "op een waardige manier" gevoerd wordt. Hij zei dat dinsdagavond in het tv-programma Het Elfde Uur.

Volgens hem moet de vraag voorop staan hoe nieuwkomers erbij kunnen horen en is het "te eenzijdig" de discussie over een dubbele nationaliteit in relatie te brengen met de islam.

Wilders

Balkenende reageerde daarmee op de kritiek van fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid dat de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak vanwege hun dubbele nationaliteit niet in het kabinet zouden mogen zitten.

Aboutaleb heeft ook een Marokkaans paspoort, Albayrak een Turks. Wilders wil donderdag tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring een motie van wantrouwen indienen tegen de PvdA'ers.

Balkenende wilde dinsdag verder niet vooruitlopen op de motie van Wilders. Wel benadrukte hij dat Aboutaleb en Albayrak heel goed geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving.

Abortus

In het tv-programma reageerde de premier ook op de kritiek van VVD-leider Mark Rutte over hoe het nieuwe kabinet omgaat met medisch-ethische zaken als abortus en euthanasie. Zo wordt adoptie als alternatief voor abortus gepropageerd en vreest Rutte dat wordt aangestuurd op pijnbestrijding als volwaardig alternatief voor euthanasie.

Balkenende vond die kritiek van Rutte "teleurstellend". Het VVD-verwijt dat het financiële beleid van het kabinet zou draaien om potverteren vond Balkenende bovendien "onzin". Volgens hem is het strenge financiële beleid van de afgelopen jaren zelfs nog iets aangescherpt.