DEN HAAG/AMSTERDAM - PvdA-leider Bos houdt de kiezer nog een paar dagen langer in het ongewisse over de PvdA-kandidaat voor het premierschap. Hij zal die naam vrijdagavond niet noemen, zei hij vrijdagochtend op het partijkantoor in Amsterdam.

Bos wil de peiling van Interview/NSS, vrijdagavond in Nova "eerst eens rustig bekijken". Vóór maandagavond wil hij uitsluitsel geven.

Eerder had Bos gezegd dat hij een naam zou noemen als alle peilingen wijzen op een nek-aan-nek-race tussen CDA en PvdA. In twee van de drie peilingen is dat inmiddels het geval. In de Nova-peiling, die eens per week wordt gehouden, was het verschil vorige week nog twaalf zetels in het voordeel van het CDA, maar de week ervoor was het nog 23 zetels.

De laatste vijf dagen van de verkiezingscampagne worden ongemeen spannend, maar ook een stuk harder dan tot nog toe. VVD-leider Zalm beschuldigde PvdA-voorman Bos vrijdag van liegen. "De laatste dagen bedriegt Bos de boel ronduit. Hij houdt de burgers van ons land voor de gek. Kiezersbedrog", zei Zalm in De Telegraaf. Volgens de VVD'er liegt Bos over de financiële plannen van de PvdA, over de bezuinigingen op de sociale zekerheid en de Melkertbanen, over de hypotheekrenteaftrek en over de ziekenfondsen.

Jammer

Bos zei vrijdag dat hij "geschrokken was van het woordgebruik" van zijn oude collega op het ministerie van Financiën. "Ik heb bewust geprobeerd niet op de man te spelen. Nu vliegen woorden als liegen en bedriegen door de lucht. Dat is jammer." Volgens Bos slaat Zalm "inhoudelijk de plank mis" met zijn kritiek op de PvdA.

De toon van de verkiezingscampagne verhardde donderdag al na uitlatingen van PvdA-burgemeester Cohen van Amsterdam, wiens naam het meest wordt genoemd als mogelijke PvdA-premier. Cohen waarschuwde voor de gevolgen van een CDA-VVD-kabinet voor de integratie van minderheden. CDA en VVD reageerden daar geïrriteerd op.

De Amsterdamse VVD-wethouder Dales zei dat Cohen met zijn uitspraken ("een open-sollicitatie naar het premierschap") de VVD "voor schut heeft gezet". "En dat voor een burgemeester die als taak heeft de boel bij elkaar te houden." Dales vraagt zich af in welke hoedanigheid Cohen sprak. "Als de benoemde burgemeester van alle Amsterdammers of als kandidaat-premier van de PvdA?"

VVD-leider Zalm liet merken niets te zien in het integratiebeleid dat Cohen voorstaat. "Als dit het ware gezicht is van de PvdA, zijn we terug bij af: pappen en nathouden." Ook CDA-fractievoorzitter Verhagen reageerde verbaasd. Het integratiebeleid moet helemaal over een ander boeg om tweedeling te voorkomen, vindt de 'running mate' van CDA-leider Balkenende.