BAGDAD - De Verenigde Staten zullen op uitnodiging van Bagdad een topberaad bijwonen over de toekomst van Irak. Voor het overleg zijn ook onder meer Syrië en Iran uitgenodigd, maar dat is voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice geen reden om weg te blijven.

Het beraad op ministersniveau is voorzien voor april in Bagdad. Medio maart is er voorbereidend beraad op lager niveau.

Sponsors

Washington beschouwt Syrië en Iran als gevaarlijke sponsors van terreur en de VS hebben beide landen beticht van inmenging in het Iraakse conflict. De VS en Iran zijn bovendien verwikkeld in een hoog opgelopen conflict over het Iraanse nucleaire programma.

Irak heeft alle buurlanden uitgenodigd voor het beraad alsmede onder meer de vijf vaste leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat zijn de VS, Groot-Brittannië. Frankrijk, Rusland en China.

Cruciaal

Een belangrijke Amerikaanse onderzoekscommissie stelde recent dat direct Amerikaans overleg met Iran en Syrië cruciaal is om de situatie in Irak te verbeteren. President George Bush was tot dusver terughoudend over dit advies.

Volgens Amerikaanse media zou de regering in Washington nu ook bilateraal overleg met Iran en Syrië in de marge van het topberaad niet langer uitsluiten.

Aanslag

De noodzaak om de situatie in Irak te verbeteren bleek ook dinsdag weer. Een bomaanslag in de stad Ramadi kostte maandag aan een grote groep jonge kinderen het leven. Volgens de Iraakse staatstelevisie werden achttien kinderen gedood.

De lokale politie sprak van negentien doden of gewonden, onder wie veel kinderen. De bom ontplofte volgens Iraakse opgave bij een voetbalveld waar kinderen speelden. Nabij het veld is een Amerikaanse militaire basis gevestigd. Ramadi is de hoofdstad van de gewelddadige en overwegend soennitische provincie al-Anbar.

IJscowinkel

De aanslag volgde op bomexplosies eerder op de dag in Bagdad bij een ijscowinkel, een parkeerplaats en een restaurant. Daardoor vielen zeker acht doden.

De Iraakse politie heeft gezegd dat opstandelingen mogelijk hun tactiek hebben gewijzigd door gerichter doelen aan te vallen in plaats van auto's vol bommen te laten ontploffen in drukke straten en volle markten. Het is in Bagdad op veel drukke plaatsen intussen ook verboden om te parkeren.

Gecontroleerd

De Amerikanen hebben dinsdag een "gecontroleerde ontploffing" gehouden om in beslag genomen wapens en explosieven te vernietigen. De klap zou harder zijn geweest dan verwacht, waardoor tientallen mensen gewond raakten. Twee bronnen bij de Iraakse politie spraken dat tegen.