AMSTERDAM - Israël heeft sinds dinsdag voor het eerst in zijn geschiedenis een Arabische president, zij het maar voor een week.

Waarnemend president Dalia Itzik vertrok dinsdag voor een korte vakantie naar de Verenigde Staten, en Knesset-lid Majalli Wahaba, een druus (lid van moslimsekte met christelijke elementen), neemt haar taken tijdelijk over.

Verkrachting

Parlementsvoorzitter Itzik vervangt Moshe Katsav, die tijdelijk opstapte om zich te kunnen verdedigen tegen de beschuldiging dat hij een aantal van zijn medewerksters heeft verkracht.

Nu Itzik weg is neemt haar vervanger Wahaba zowel haar taken als parlementsvoorzitter als die van president van Israël over. Het is voor het eerst dat een lid van de Arabische minderheid in Israël het hoogste ambt vervult.

Discriminatie

Wahaba zei tegen het persbureau Associated Press de kortstondige promotie serieus te nemen, maar dat hij liever onder andere omstandigheden op deze plek terecht was gekomen. Hij hoopt dat zijn tijdelijke presidentschap de strijd kan symboliseren tegen de wijdverbreide discriminatie van Arabische Israëliërs.