BERLIJN - In Berlijn is dinsdag het proces begonnen tegen een 17-jarige jongen die 37 maal poging tot moord ten laste is gelegd.

De toen nog 16-jarige jongen was op 26 mei tijdens de openingsceremonie van het nieuwe centraal station van Berlijn in zwaar beschonken toestand met een mes in het wilde weg om zich heen beginnen te steken. Bij het bloedbad liepen 33 mensen steekwonden op, van wie er acht levensgevaarlijk gewond raakten.

Diefstal

De jongen, die zich naar eigen zeggen niets van het voorval kan herinneren, hangt maximaal tien jaar cel boven het hoofd. Naast de veelvoudige poging tot moord wordt hem tevens diefstal ten laste gelegd, omdat hij eerder die avond een bekende van zijn mobiele telefoon beroofde.

HIV

Voor de opening van het station was een spectaculaire lichtshow georganiseerd. De jongen had zich tussen de toeschouwers begeven en begon in een smalle straat op willekeurige mensen in te steken en om zich heen te slaan.

Omdat een van de eerste slachtoffers aangaf met HIV besmet te zijn, werd aanvankelijk gevreesd dat het virus zich mogelijk via het bebloede mes had verspreid, maar testen wezen uit dat die situatie zich niet had voorgedaan.

Omdat de jongen nog minderjarig is valt de zaak onder de jurisdictie van de jeugdrechtbank, waar het proces vrijdag voortgezet wordt.