MOSKOU - Iran zal elke militaire aanval van de Verenigde Staten direct vergelden en de islamitische staat kan overal toeslaan. Die dreigende woorden uitte dinsdag de Iraanse ambassadeur in Moskou. Ambassadeur Gholamreza Ansari voorspelde dat de VS "een lesje zal worden geleerd" als het land "de fout" maakt om Iran aan te vallen.

De harde woorden komen op een moment dat Iran weigert tegemoet te komen aan de eis van de internationale gemeenschap om het omstreden nucleaire programma stil te leggen. De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney heeft gezegd dat de VS "alle opties open houden" om op de weigerachtige houding van Iran te reageren.

Dreiging

De nieuwe baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Michael McConnell, zei dinsdag dat Iran een bedreiging vormt voor de VS.

Hij zei dat Iran "vastbesloten" is om kernwapens te maken, een aantijging die Teheran steevast ontkent.

Kernwapen

McConnell zei ook dat Iran in het komende decennium een kernwapen ontwikkeld kan hebben. Hij sprak van "een zeer gevaarlijke situatie" voor de regio en voor de Verenigde Staten, hoewel hij toegaf dat de informatie die de Amerikaanse geheime diensten over Iran hebben niet compleet is.