ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft vrijdag de 26-jarige moeder en de 33-jarige stiefvader van Rowena veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk acht en twaalf jaar. De rechtbank vindt bewezen dat het tweetal in augustus 2001 de -jarige Rowena, bekend als 'het meisje van Nulde', om het leven heeft gebracht.

Tegen beiden eiste officier van justitie C. Bordenga-Koppes vorige week een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging geëist wegens moord.

De zaak kwam in augustus 2001 aan het rollen toen verspreid over Nederland lichaamsdelen werden gevonden, onder meer bij het Veluwse Strand Nulde. Nadat een Britse expert een reconstructie van het ernstig verminkte hoofdje had gemaakt, werd vastgesteld dat het om Rowena ging.

Vriezer

Op 18 december 2001 hield justitie in Spanje haar moeder W.R. en haar stiefvader M.J. in de stad Murcia aan. Zij hadden het jongere zusje van Rowena bij zich. J. legde na zijn aanhouding een gedetailleerde verklaring af. Hij bekende dat hij het lichaampje van Rowena na haar dood op 15 augustus 2001 in de vriezer heeft gelegd en haar vervolgens aan stukken heeft gezaagd.

Daarbij heeft hij geprobeerd om haar zo onherkenbaar mogelijk te maken. Deze bekentenissen trok J. later weer in. Hij verklaarde toen dat iemand anders het lichaampje op zijn verzoek aan stukken heeft gezaagd, maar weigerde te vertellen wie dat is geweest.

Buik

De doodsoorzaak van Rowena is nooit vast komen te staan. De officier van justitie gaf tijdens de behandeling van de beide zaken op 7 januari aan, dat naar haar overtuiging het forse geweld van J. de oorzaak is. Rowena's moeder heeft verklaard dat haar vriend het meisje sloeg alsof het een volwassene was en altijd op dezelfde plek in haar buik.

R. zei in de rechtszaal dat zij niet weet waarom zij niet ingreep. De officier maakte vorige week duidelijk dat volgens haar niet alleen J. het meisje mishandelde, ook de moeder zou Rowena hebben geslagen en vernederd.

Deskundigen oordeelden dat het tweetal lijdt aan behandelbare gedragsstoonissen. Voor de officier was dat een reden om geen levenslang te eisen maar een tbs met dwangverpleging naast een lange celstraf. De rechtbank volgde dat advies in de zaak van J. in grote lijnen. In de zaak tegen de moeder bepaalde de rechtbank vrijdag dat zij geen dwangverpleging hoeft te ondergaan.

Het is nog onduidelijk of een van de partijen in hoger beroep gaat tegen de vonnissen. Officier van justitie B. Hendriks zei vrijdag dat het OM de beslissing van de rechtbank goed bestudeert voor het daarover besluit.