DEN HAAG - Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft de rechters dinsdag de eerste twee namen overhandigd van verdachten van oorlogsmisdaden in de Sudanese regio Darfur.

Bekijk video

Het gaat om een voormalige regionale minister van Binnenlandse Zaken, Ahmed Haroun, en militiecommandant Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, die ook bekend staat als Ali Kushayb. Dit blijkt uit een document dat dinsdag op de website van het ICC is verschenen. Het is aan de rechters van de Kamer van Vooronderzoek om te beoordelen of er aanleiding is om arrestatiebevelen uit te vaardigen.

Moreno doet op verzoek van de VN-Veiligheidsraad sinds maart 2005 onderzoek naar oorlogsmisdaden in Darfur. Daar zijn door etnisch gemotiveerd geweld de afgelopen jaren al zeker 200.000 mensen gedood. Meer dan 2 miljoen zijn op de vlucht geslagen.

Oorlogsmisdaden

De twee mannen worden ervan verdacht medeverantwoordelijk te zijn voor onder meer moord, verkrachting, etnische vervolging en plundering. Moreno wil die ten laste leggen als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Haroun zou mensen hebben gerecruteerd voor de beruchte Janjaweed-militie die hij ook zou hebben gefinancierd en bewapend.

Ali Kushayb nam als Janjaweed-leider zelf deel aan aanvallen op dorpen, aldus Moreno.

Uitlevering

De Sudanese regering zei dinsdag dat het Strafhof geen bevoegdheid heeft in de zaak. Darfur had eerder al aangegeven dat het geen eigen onderdanen zal uitleveren aan het hof, maar eventuele verdachten van oorlogsmisdaden zelf wil berechten. Het Strafhof heeft, evenals het Joegoslavië-Tribunaal, geen eigen politiemacht. Daardoor is een arrestatie moeilijk af te dwingen tegen de wil van de staat waar de verdachte zich bevindt.

Het ICC, het eerste permanente internationale hof voor de berechting van oorlogsmisdaden, zetelt sinds juli 2002 in Den Haag.

Het heeft pas een verdachte in hechtenis, de Congolees Thomas Lubanga. Ook heeft het arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Joseph Kony en andere kopstukken van het Ugandese Verzetsleger van de Heer (LRA).