DEN HAAG - Als minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) had geweten dat haar bontkraag bij de beëdiging van het nieuwe kabinet zoveel ophef zou veroorzaken, had ze andere kleding aangetrokken.

Dat stelt Van der Hoeven in een brief die zij dinsdag aan de Partij voor de Dieren heeft gestuurd. Die riep in het weekeinde burgers op hun ongenoegen te uiten over het kraagje van vossenbont dat Van der Hoeven vorige week droeg op de trappen van Paleis Huis ten Bosch. Vijfduizend mensen stuurden een boze e-mail.

Partij voor de Dieren

"Het was niet mijn bedoeling op de dag van de beëdiging van het kabinet zoveel ophef te veroorzaken met mijn kleding", schrijft de minister aan fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

De bewindsvrouw zegt geen politiek statement te hebben willen maken met haar kledingkeuze. Wel heeft ze begrip voor de emoties die de kraag van vossenbont bij sommigen heeft opgeroepen.

Bont

De Partij voor de Dieren wijst het gebruik van bont af. Volgens haar ligt het gebruik van vossenbont gevoelig, omdat Nederland al in 1995 besloot het fokken van vossen voor bont te gaan verbieden wegens ernstige welzijnsproblemen voor de dieren. Het verbod zal in 2008 daadwerkelijk van kracht worden.