AMSTERDAM - D66 wil de mogelijkheden van het embryonaal stamcelonderzoek verruimen. Na afloop van het zogeheten moratorium op dit onderzoek, in september, willen de Democraten het mogelijk maken stamcellen te creëren die uitsluitend bestemd zijn voor onderzoek.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat maandag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Zijn partij vindt het onjuist dat het nieuwe kabinet vasthoudt aan het moratorium op embryonaal stamcelonderzoek.

Volgens de D66 hindert die wetenschappelijke beperking de speurtocht naar medicijnen voor ziektes als diabetes, Alzheimer en Parkinson. Ronald Plasterk, de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, vindt overigens dat het met die beperkingen wel meevalt.

Weinig aandacht

Desondanks willen de Democraten het onderwerp de komende jaren op de agenda houden. Bij de vorming van het nieuwe kabinet hebben de grenzen van het stamcelonderzoek in vergelijking met de kabinetsplannen over abortus, euthanasie en homohuwelijk, maar weinig aandacht hebben gekregen, vindt de partij.

Volgens Pechtold moeten patiëntenverenigingen en wetenschappers met politieke partijen samenwerken om het kabinet er van te overtuigen dat de mogelijkheden voor dit onderzoek moeten worden vergroot. D66 wil daarbij samenwerken van VVD, die ook een verruiming voorstaat.