KABUL - Een grote aanslag op de belangrijkste Amerikaanse basis in Afghanistan heeft dinsdag aan zeker tien en mogelijk veertien mensen het leven gekost, onder wie een Amerikaanse en een Zuid-Koreaanse militair. In de basis was op dat moment de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney aanwezig, maar die bleef ongedeerd. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag opgeëist.

Volgens de internationale troepenmacht ISAF bracht de dader zijn auto vol explosieven net buiten de basis Bagram tot ontploffing.

Cheney zat op dat moment te ontbijten, nadat hij de nacht op de basis had doorgebracht. Anderhalf uur na de ontploffing verliet de vicepresident de basis voor een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai.

Veilige plaats

Majoor William Mitchell zei tegenover CNN dat de aanslag niet was bedoeld om de vice president uit te schakelen. "Hij was niet in de buurt van de explosie maar op een veilige plaats op de basis" aldus de majoor.

De basis Bagram, 60 kilometer ten noorden van Kabul, is een van de zwaarstbeveiligde gebieden in Afghanistan. Het terrein rondom de basis ligt vol mijnen en de basis zelf is omgeven met meerdere hekken. De woonvertrekken van de militairen liggen op enige afstand van de poort waar de explosie plaatsvond. Onder de slachtoffers zijn dan ook vooral Afghanen die naar de basis kwamen om te werken.

Verrassingsbezoek

Cheney bracht maandag een verrassingsbezoek aan Pakistan. Hij praat dinsdag met Karzai, in een poging een einde te maken aan het oplaaiende geweld in het grensgebied tussen de twee landen. De Verenigde Staten vrezen dat het internationale terreurnetwerk al-Qaeda en de Taliban zich ongestoord in het grensgebied kunnen hergroeperen.

Zowel de Afghaanse regering en de ISAF als de opstandelingen voorspellen een scherpe toename in het geweld als de sneeuw in het voorjaar gaat smelten. Vorig jaar kwamen 4000 mensen door gewelddadigheden om het leven, het hoogste dodental sinds de Taliban in 2001 uit de macht werden gezet.