COLOMBO - De ambassadeurs van de Verenigde Staten en Italië zijn dinsdag in het oosten van Sri Lanka gewond geraakt bij een artillerieaanval van Tamil-rebellen. Dat zei minister van Mensenrechten Mahinda Samarasinghe die de diplomaten begeleidde.

De Amerikaan Robert Blake en de Italiaan Prio Mariani raakten gewond door granaatscherven bij de aanval op de luchtmachtbasis Batticaloa.

Het incident gebeurde toen de diplomaten uit een helikopter stapten. De Italiaanse gezant raakte gewond aan het hoofd en moest in het plaatselijke ziekenhuis worden opgenomen. Blake keerde later lichtgewond terug naar de hoofdstad Colombo. In totaal raakten twaalf mensen gewond.

Spijt

In de streek waar het incident gebeurde, wordt zwaar gevochten tussen Tamil-rebellen en het regeringsleger. De Tijgers betuigden dinsdag "diepe spijt" over het feit dat de westerse diplomaten gewond zijn geraakt.

Tevens beschuldigden zij de regering ervan dat zij de levens van de ambassadeurs in gevaar heeft gebracht door hen mee te nemen naar een oorlogszone.

Door de burgeroorlog in Sri Lanka zijn sinds 1983 al zo'n 67.000 mensen om het leven gekomen.