DEN HAAG - VVD-leider Zalm beschuldigt PvdA-voorman Bos van liegen. "De laatste dagen bedriegt Bos de boel ronduit. Hij houdt de burgers van ons land voor de gek. Kiezersbedrog", zegt Zalm vrijdag in De Telegraaf over Bos.

Volgens de VVD'er liegt Bos over de financiële plannen van de PvdA, over de bezuinigingen op de sociale zekerheid en de Melkertbanen, over de hypotheekrenteaftrek en over de ziekenfondsen.

Slotoffensief

De beschuldiging van Zalm is opmerkelijk hard. Het is duidelijk dat de partijen zich vijf dagen voor de verkiezingen schrapzetten voor een slotoffensief. Vrijdagavond maakt het televisieprogramma NOVA de grote peiling van Interview/NSS bekend.

Daarin stond de PvdA vorige week nog twaalf zetels achter op het CDA (35 om 47), maar de week ervoor was het verschil tussen de twee nog 23 zetels. Als het verschil vrijdagavond grotendeels is weggewerkt, kan PvdA-leider Bos niet langer dralen met het voordragen van de PvdA-kandidaat voor het premierschap. Hij zal dan dé naam noemen, heeft Bos beloofd.

Cohen

De toon van de verkiezingscampagne verhardde donderdag al na uitlatingen van PvdA-burgemeester Cohen van Amsterdam, wiens naam het meest genoemd wordt als mogelijke PvdA-premier. Cohen waarschuwde voor de gevolgen van een CDA-VVD-kabinet voor de integratie van minderheden. CDA en VVD reageerden daar geïrriteerd op.

De Amsterdamse VVD-wethouder Dales zei dat Cohen met zijn uitspraken ("een open-sollicitatie naar het premierschap") de VVD "voor schut heeft gezet". "En dat voor een burgemeester die het als taak heeft de boel bij elkaar te houden." Dales vraagt zich af in welke hoedanigheid Cohen sprak. "Als de benoemde burgemeester van alle Amsterdammers of als kandidaat-premier van de PvdA.?"

VVD-leider Zalm liet merken niets te zien in het integratiebeleid dat Cohen voorstaat. "Als dit het ware gezicht is van de PvdA dan zijn we terug bij af: pappen en nathouden." Ook CDA-fractievoorzitter Verhagen reageerde verbaasd. Het integratiebeleid moet helemaal over een ander boeg om tweedeling te voorkomen, vindt de running mate van CDA-leider Balkenende.