NEW YORK - De Democratische Republiek Congo heeft de Verenigde Naties gevraagd een internationaal tribunaal op te richten voor de vervolging van rebellen die zich schuldig maken aan kannibalisme, verkrachting en marteling. De Congolese VN-ambassadeur Atoki Ileka heeft die oproep donderdag schriftelijk gericht aan de Veiligheidsraad van de VN.

Een onderzoeksteam van de VN bevestigde woensdag berichten over kannibalisme, plundering, systematische verkrachting, executies en ontvoeringen in de provincie Ituri, in het noordoosten van het land.

Het gebied is in handen van de rebellen van de Congolese Bevrijdingsbeweging (MLC). Volgens de onderzoekers zijn het strijders van de door Uganda gesteunde MLC en twee andere rebellengroeperingen die de wreedheden begaan.

Verschillende rebellengroeperingen en buitenlandse troepen vechten al vier jaar om de controle over het oosten en noordoosten van Congo. De burgeroorlog heeft zeker 2,5 miljoen mensen het leven gekost. Een eind vorig jaar bereikt vredesakkoord heeft wel tot het vertrek van buitenlandse troepen geleid, maar niet tot veiligheid in het Centraal-Afrikaanse land.

De Verenigde Naties hebben al speciale tribunaals opgericht voor onder meer de vervolging van oorlogsmisdadigers in de Balkan en Rwanda.