DEN HAAG - PvdA-leider Bos kon zich er donderdag nog met een kwinkslag van af maken, maar vrijdag zal hij zeer waarschijnlijk de premierskandidaat van zijn partij bekendmaken. Als ook de dan gepubliceerde peiling van Interview NSS de nek-aan-nek-race tussen PvdA en CDA bevestigt, zal Bos dé naam noemen, zo heeft hij beloofd.

Bronnen in de partij sluiten echter niet uit dat Bos met meerdere personen komt die zich bereid hebben verklaard eventueel premier te willen worden namens de PvdA. De belangrijkste kandidaat lijkt nog steeds de Amsterdamse burgemeester Cohen, maar ook de Tilburgse burgemeester Stekelenburg wordt genoemd.

Cohen: 'Verwijdering tussen mensen door CDA en VVD'

Cohen kritiseerde donderdag in een interview met Het Financieele Dagblad het integratiebeleid van CDA en VVD. "Het risico zit er in dat de nu opgetreden verwijdering tussen mensen doorzet in een coalitie van CDA en VVD", aldus Cohen in het vraaggesprek. Met name de VVD moet het ontgelden. "Die zit toch op een andere lijn, die van de harde hand. Ik wil op bepaalde punten ook niet zachtzinnig zijn, maar het doel is de samenleving bij elkaar te houden. Zalm slaat andere taal uit." Cohen weigert in het interview in te gaan op het premierschap.

Ook Bos deed dat nog niet. "Dat gaat u helemaal niets aan", liet hij een interviewer van SBS6 weten in antwoord op de vraag. De irritatie bij met name CDA en VVD nam donderdag verder toe. Niet alleen wegens het aanhoudende zwijgen van Bos, maar ook omdat Cohen tegen de landelijke politiek ageert juist op het moment dat hij dagelijks onderwerp is van speculaties over een mogelijke terugkeer naar Den Haag. Cohen was voor hij twee jaar geleden burgemeester van Amsterdam werd staatssecretaris van Justitie.

"Cohen zet VVD voor schut"

De Amsterdamse VVD-wethouder Dales vindt dat Cohen met zijn uitspraken ("een open-sollicitatie naar het premierschap") de VVD "voor schut heeft gezet". "En dat voor een burgemeester die het als taak heeft de boel bij elkaar te houden." Dales vraagt zich af in welke hoedanigheid Cohen sprak. "Als de benoemde burgemeester van alle Amsterdammers of als kandidaat-premier van de PvdA.?"

VVD: "Beleid PvdA is pappen en nathouden"

VVD-leider Zalm ziet helemaal niets in het integratiebeleid dat Cohen voorstaat. "Als dit het ware gezicht is van de PvdA dan zijn we terug bij af: pappen en nathouden." Ook CDA-fractievoorzitter Verhagen reageerde verbaasd. Het integratiebeleid moet helemaal over een ander boeg om tweedeling te voorkomen, vindt de running mate van CDA-leider Balkenende.

Overigens liet PvdA-lijsttrekker Bos donderdag nogmaals blijken rekening te houden met een CDA-VVD-regering. "Als het CDA de kans krijgt en met de VVD een meerderheid heeft, dan zal ze hem gebruiken ook. Dan weten we wat we krijgen. Dan weten we dat Nederland er niet sterker en socialer op wordt."

Hij viel het CDA aan dat volgens hem steeds spreekt over stabiliteit in het land. "Maar hoe kun je spreken over stabiliteit als mensen zich afvragen of ze hun baan nog wel kunnen behouden? Als ze zich ongerust maken over hun inkomen of de verdubbeling van de ziekenfondspremies?" Wanneer de PvdA de mogelijkheid krijgt, wil de partij de verhoging van de premies tijdens de kabinetsformatie terugdraaien, zo kondigde Bos aan.

Marijnissen: "Bij een kabinet met CDA en PvdA krijgen we sociale oorlog en oorlog in Irak"

SP-leider Marijnissen riep Bos donderdag nogmaals op zich uit te spreken voor een coalitie met de SP en GroenLinks. "Ik ben benauwd voor een kabinet van alleen CDA en PvdA. Dan krijgen we een sociale oorlog en een oorlog in Irak." Op een partijbijeenkomst in Amsterdam zei de SP-leider ook dat de Tweede Kamer wat hem betreft moet beslissen of Nederland instemt met het verzoek van de Verenigde Staten om NAVO-steun bij een eventuele Irak-oorlog. Het demissionaire kabinet-Balkenende mag niet zomaar akkoord gaan met dit verzoek aan de Atlantische verdragsorganisatie, aldus Marijnissen.

VVD: "Twee jaar extra cel voor draaideurcriminelen"

De VVD stak donderdag alle energie in de veiligheid. De liberalen bepleitten dat draaideurcriminelen van de rechter twee jaar extra cel krijgen als zij binnen vijf jaar voor de derde keer door de politie worden gepakt. Ook mensen die zich schuldig maken aan geweldsmisdrijven kunnen van de VVD sowieso twee jaar extra brommen tegemoet zien. Deze ideeën maken deel uit van een uitgebreid, liberaal plan om Nederland veiliger te maken. De VVD trekt daar in totaal 500 miljoen euro voor uit. Wat de VVD betreft moet het strafrecht flink op de schop. Er zijn hogere straffen nodig en er moet een einde komen aan de gewoonte dat een gevangene vrijkomt als hij er tweederde van zijn straf op heeft zitten.