HAARLEM - Niet de 21-jarige K.V. uit Purmerend is schuldig aan de dood van haar twee jonge kinderen maar een onbekende man die bij haar over de vloer kwam. Dat zei haar advocate Esther Vroegh maandagmiddag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Haarlem.

Bekijk video

De kinderen van bijna twee en een half jaar oud werden 14 juni vorig jaar op beestachtige wijze afgeslacht. Ze werden vele malen met een mes gestoken. De politie pakte de moeder als verdachte op, maar de vrouw houdt vol dat een zekere Benny haar kinderen heeft vermoord.

De rechtbank bepaalde maandag dat er opnieuw onderzoek moet komen in deze zaak.

Kritiek

V. heeft weliswaar eenmaal een bekentenis afgelegd, maar zij zegt dat de politie haar daarbij onder druk heeft gezet. Het was op het moment dat de moeder afscheid wilde nemen van haar gedode kinderen. Advocate Vroegh leverde maandag forse kritiek op het onderzoek van de politie. Volgens haar zijn aangetroffen sporen die naar een andere dader wijzen bewust genegeerd.

De Purmerendse is door onderzoekers van het Pieter Baancentrum (PBC) in Utrecht verminderd toerekeningsvatbaar genoemd. Zij zou tbs met dwangverpleging moeten krijgen. Vroegh zette ook vraagtekens bij dit rapport. Volgens de advocate heeft het PBC naar de conclusie toe geschreven dat V. de dader is van de dubbele moord.

Het proces tegen de moeder gaat op 10 mei verder.