AMSTERDAM - De renovatie van de IJtunnel in Amsterdam is twee jaar uitgesteld. De tunnel zou in de zomers van 2007 en 2008 enkele weken volledig afgesloten zijn voor al het autoverkeer in verband met onderhoudswerk. Door nieuwe landelijke regels over de veiligheid van tunnels is de opknapbeurt opgeschoven tot minstens de zomer van 2009, aldus de gemeente Amsterdam maandag.

De nieuwe wetgeving stelt strengere technische eisen aan bestaande wegtunnels. Voor de renovatie is daarom meer onderzoek nodig, aldus verkeerswethouder Tjeerd Herrema in een brief aan de gemeenteraad. De IJtunnel, een belangrijke verkeersader tussen het centrum en Amsterdam-Noord, is hard aan onderhoud toe.

Wandplaten

De gemeente wil wel snel een begin maken met de wandplaten in de tunnelbuizen. "Tijdelijke maatregelen zijn noodzakelijk omdat de constructie van de wandplaten de technische levensduur heeft overschreden", schrijft Herrema in de brief. Het onderzoek moet uitwijzen welke maatregelen nu mogelijk zijn.

Het groot onderhoud aan de IJtunnel in 2009 betreft onder meer het aanbrengen van brandwerende lagen in het plafond. Daarbij houdt de gemeente rekening met het verwijderen van asbest uit de ventilatieopeningen van de afzuigkanalen. In de oostbuis van de tunnel moeten de wandplaten worden vervangen.