AMSTERDAM - Een 16-jarige jongen uit Eindhoven wordt door de rechtbank in Den Bosch gedwongen een sociale vaardigheidstraining te volgen van dertig uur. Daarnaast kreeg de scholier maandag een werkstraf van tweehonderd uur en bijna een jaar voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd.

Daarmee werd hij veroordeeld voor zijn aandeel in een reeks straatroven in zijn woonplaats. Daarbij werden afgelopen najaar fietsers door gemaskerde overvallers onder bedreiging van een mes gedwongen geld en mobiele telefoons af te staan.

Het Openbaar Ministerie had vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen de jongen geëist. De rechtbank gaf daar geen gehoor aan en volgde daarmee het advies van de jeugdreclassering.

Schadevergoeding

Daarbij speelt mee dat de jongen meteen na zijn vrijlating uit voorarrest is teruggegaan naar school en 'heeft laten zien dat hij kiest voor een ander pad'. Wel stelt de rechtbank dat de misdrijven ernstig en 'zeer belastend' zijn geweest voor de slachtoffers. Daarom is de maximaal toegestane werk- en leerstraf en 'een forse voorwaardelijke jeugddetentie' opgelegd. Bovendien moet de jongen slachtoffers van de straatroven schadevergoeding betalen.

De processen tegen twee andere jongeren in deze zaak zijn voorlopig aangehouden en in de zaak van een derde Eindhovenaar volgt de uitspraak volgende week. Tien andere jongeren, die ook worden verdacht van betrokkenheid bij het plegen van straatovervallen, verschijnen binnenkort voor de kinderrechter.