BAGDAD - De wapeninspecteurs van de Verenigde Naties hebben donderdag lege omhulsels van chemische wapens gevonden tijdens een inspectie van een opslagplaats in Irak.

Een VN-woordvoerder gaf donderdag geen aanduiding van het belang van de vondst. De munitieopslagplaats Ukhaider bevindt zich in een groep bunkers die aan het eind van de jaren '90 zijn gebouwd.

Het zou gaan om 11 lege 122 mm omhulsels in uitstekende staat zo meldt Reuters. Zij lijken op de omhulsels die Irak aan het eind van de jaren '80 importeerde. Er is een nader onderzoek ingesteld.Irak reageert verrast op het onderzoek. "Het zijn 122 millimeter-granaten met een lege kop. Het zijn geen chemische of biologische wapens en geen massavernietigingswapens", reageert generaal Hussam Mohammad Amin. Hij is verantwoordelijk voor de contacten tussen het Iraakse regime en de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties.

De VN ambassadeur van de Verenigde Staten zegt in een reactie dat zijn land de ontwikkelingen op de voet volgt. Hij zegt dat ze er alles aan zullen doen om te voorkomen dat een overtreding van Irak ongestraft blijft.