ROTTERDAM - De VVD wil met spoedwetgeving het huidige strafrecht aanpassen aan de huidige samenleving. Zo moeten er hogere straffen komen en meer kleinere delicten door het Openbaar Ministerie of rechtbanken met minder rechters worden afgedaan. Bovendien moet de privacy-wetgeving op de helling zodat er bijvoorbeeld een DNA-databank kan komen.

Deze plannen presenteerde de VVD donderdag tijdens haar verkiezingstournee in Rotterdam. Volgens de liberalen kunnen politie, justitie en rechterlijke macht met de aanpassingen de onveiligheid in de samenleving beter te lijf. De VVD heeft er ook veel geld voor over: 500 miljoen euro. Daarmee kunnen er onder andere meer agenten, officieren van justitie en rechters komen.

Volgens minister Remkes (Binnenlandse zaken) en VVD-partijleider Zalm heeft het demissionaire kabinet het nieuwe veiligheidsbeleid al stevig in de steigers gezet, maar moet er nog een schep bovenop. En dan gaat het niet alleen om repressie: ook in de preventieve sfeer wil de VVD meer en trekt daar 150 miljoen voor uit. Daarnaast moet er meer geld naar de slachtoffers: 35 miljoen.

Bevoegdheden

De extra agenten die de VVD op straat wil, moeten ook meer bevoegdheden krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van fouilleringen. In de buurten en wijken moet de politie gaan vragen wat de burgers willen en daar dan ook naar handelen.

En om de pakkans van verdachten te vergroten moeten alle agenten uitgerust worden met een mobiele telefoon waar ook foto's mee gemaakt kunnen worden. Ziet een agent in zijn vrije tijd dan wat gebeuren, dan kan hij zijn collega's gelijk beeldmateriaal leveren.