WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush zal een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Pakistaanse president Pervez Musharraf, in een brief waarschuwen dat zijn land meer moet doen tegen het terreurnetwerk van al-Qaeda. Anders zou het door de Democraten gecontroleerde Congres wel eens kunnen gaan snijden in de hulp aan Pakistan.

Bush meent dat het regime in Islamabad zijn beloftes niet nakomt, verklaren hooggeplaatste regeringsfunctionarissen in de maandageditie van The New York Times.

Musharraf beloofde in september tijdens een bezoek aan Washington dat zijn vredesakkoord met de stamleiders in Noord-Waziristan de jacht op leden van al-Qaeda en de Taliban niet zou beïnvloeden.

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn tot de conclusie gekomen dat de overeenkomst niet werkt en dat beide groepen zich juist aan het versterken zijn.

Terreurgroepen

In Pakistan gevestigde terreurgroepen plegen steeds vaker aanslagen in Afghanistan, aldus Amerikaanse militairen. Washington is voorlopig niet van plan de militante groepen in Noord-Waziristan zelf aan te pakken, omdat dit nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor de stabiliteit van de regering-Musharraf.

Musharraf heeft Amerikaanse functionarissen gezegd dat het Pakistaanse leger door zijn militaire activiteiten de inwoners in het Pakistaans-Afghaanse grensgebied van zich heeft vervreemd. De bevolking verstrekt het leger daarom nauwelijks nog informatie over de activiteiten van militante moslims.