LONDEN - Irak moet met meer informatie komen om beweringen te ondersteunen dat het verboden wapens heeft vernietigd, anders krijgt het te maken met een oorlog onder leiding van de Verenigde Staten. Dat heeft de directeur van de VN-wapeninspecteurs, de Zweed Hans Blix, donderdag tegen de BBC gezegd op weg naar Brussel.

Blix zei dat "de Irakezen nog tijd hebben om zichzelf uit een zeer gevaarlijke situatie te redden". Hij zei dat Irak tot dusver heeft gezorgd voor ongestoorde toegang van de inspecteurs tot allerlei plaatsen en dat het zeer coöperatief is geweest op logistiek gebied. "Maar zij moeten heel wat meer doen om bewijs te leveren als we een ontwikkeling ten slechte willen vermijden."

Blix arriveerde kort voor tien uur in Brussel bij het gebouw van de Europese Ministerraad voor een gesprek met EU-buitenlandcoördinator Javier Solana. Daarna praat hij met de ambassadeurs van de vijftien EU-lidstaten. Vanuit Brussel reist hij eerst naar Parijs en dan naar Londen, voordat hij naar Bagdad vertrekt, waar hij zondag arriveert.

Privé-woningen

Voor het eerst sinds de hervatting van de wapeninspecties hebben inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) donderdag twee privé-woningen doorzocht. Volgens berichten in de Arabische media gingen zij in de Bagdadse wijk El Ghasaliya naar de woning van Faleh Hussein, een wetenschapper die tevens directeur is van een fabriek van het ministerie van Defensie. Ook de woning van nucleair wetenschapper Shaker al-Jabouri is doorzocht. Beide mannen zijn door VN-inspecteurs ondervraagd.

Andere wapeninspecteurs hebben donderdag een militaire basis van in ballingschap levende Iraanse rebellen vanuit de lucht en op de grond geïnspecteerd. De basis van de Mujaheddin Khalq ligt in Karkh, ongeveer twintig kilometer van Bagdad.

Irak staat sinds de jaren tachtig toe dat duizenden bewapende Iraanse rebellen zich op zijn grondgebied bevinden. De groepering zegt aanvallen uit te voeren op Iran. Een woordvoerder van de groepering zei eerder deze week, toen de VN-experts ook al een van hun bases bezochten, de inspecties prima te vinden. Daaruit zou blijken dat Iran ongelijk heeft als het beweert dat zij verboden wapens bezitten.