AMSTERDAM - Bij de jaarlijkse Oscar-uitreiking is de film The Departed tot vier maal toe in de prijzen gevallen. De thriller werd onderscheiden met een Oscar voor de beste film en filmmaker Martin Scorsese ontving een gouden beeldje voor beste regie.

Bekijk video

Acteur Forest Whitaker ontving op het 79ste Oscar-gala een Oscar voor zijn hoofdrol in de film The Last King of Scotland. De Oscar voor beste actrice ging naar Helen Mirren. Zij kreeg de prestigieuze filmprijs voor haar rol in de film The Queen.

Alan Arkin (Little Miss Sunshine) en Jennifer Hudson (Dreamgirls) wonnen in de categorieën beste mannelijke en beste vrouwelijke bijrol.

Scorsese

Martin Scorsese kreeg op het filmgala 'eindelijk' gerechtigheid. Na vijfmaal eerder genomineerd te zijn, viel de 64-jarige filmmaker nu wel in de prijzen met zijn film The Departed (beste film en beste regie).

De gewelddadige thriller is een remake van de film Infernal Affairs uit Hongkong. Met hoofdrollen voor Lenonardo DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson verhaalt de film over een undercover-agent die infiltreert in de maffia van Boston.

Das Leben der Anderen

De Oscar voor beste buitenlandse film ging naar Das Leben der Anderen (The Lives of Others). De Duitse dramafilm gaat over het leven van een Stasi-agent. Zwartboek-acteur Sebastian Koch speelt daarin de hoofdrol.

Al Gore

Oud-presidentskandidaat Al Gore nam de Oscar voor beste documentaire in ontvangst. Zijn documentairefilm An inconvenient truth, over de opwarming van de aarde, werd beloond met het gouden beeldje. De film Happy Feet, over een groep pinguïns, kreeg een Oscar voor beste animatiefilm.