GENUA - De Italiaanse politie heeft in de haven van Genua tientallen tonnen van de chemische stof morpholin - die gebruikt kan worden voor de productie van chemische wapens - in beslag genomen. Het materiaal is afkomstig uit een fabriek in Duitsland. Een Belgisch bedrijf zou de goederen via Genua hebben verzonden in opdracht van een onderneming in Libië.

De chemicaliën zaten samen met andere producten in drie containers die kort voor Kerstmis uit een schip waren gelost en die stonden te wachten op verder vervoer. De Italiaanse justitie had niets over de inbeslagneming bekendgemaakt, maar donderdag bracht de krant La Repubblica het nieuws.

De substantie mag volgens de Italiaanse autoriteiten niet naar Libië geëxporteerd worden. Volgens La Repubblica zou een deel van de stoffen in de lading voorkomen op een 'zwarte lijst' van de Verenigde Naties van stoffen die kunnen worden gebruikt voor het vervaardigen van dodelijke wapens, zoals zenuwgas. De Italiaanse autoriteiten zijn bezig met het analyseren van de stoffen.

Het Libische bedrijf dat de stoffen had besteld, heeft volgens La Repubblica gezegd dat die bedoeld waren voor de fabricage van landbouwbestrijdingsmiddelen. De politie deelde mee dat morpholin inderdaad ook voor civiele toepassingen gebruikt kan worden, zoals de vervaardiging van oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen en meststoffen.