AMSTERDAM - SP-leider Jan Marijnissen heeft zondag op een partijbijeenkomst in het Brabantse Drunen opnieuw harde verwijten gemaakt naar de PvdA.

De sociaaldemocraten zouden de huidige coalitie met CDA en ChristenUnie al jaren hebben voorgekookt en de SP moedwillig buitenspel hebben gezet. Het CDA wilde de SP er onder geen beding bij hebben in een nieuwe coalitie, sprak Marijnissen. PvdA-leider Bos keek er volgens hem naar en liet het gebeuren.

Watcher

Gezamenlijk zouden Bos en CDA-leider Jan Peter Balkenende de SP hebben willen inpeperen dat zij de derde en minst belangrijke partij zou zijn in een eventuele coalitie. De nieuwe fractievoorzitter van de PvdA, Jacques Tichelaar, zou verder al jaren fungeren als CDA-watcher om de huidige coalitie voor te koken.

Marijnissen verklaarde voorts nooit in een coalitie te gaan zitten als dit betekent dat de socialisten concessies moeten doen aan 'menselijke en sociale waarden'.

Vinger

De SP-leider probeert al langer het beeld te corrigeren dat zijn partij na de verkiezingen van november is weggelopen uit de onderhandelingen met CDA en PvdA. Volgens hem wilde het CDA niet samenwerken met de SP, waardoor gesprekken geen zin hadden, en stak Bos daarbij geen vinger uit voor Marijnissen.

Marijnissen deed zijn uitspraken zondag voor een groep van duizend toehoorders. De partij was bijeen in het Land van Ooit voor de aftrap van de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten op 7 maart. De SP-leider sprak voor zijn partij de doelstelling uit de eerste partij van Nederland te worden.