TEHERAN - Iran heeft met succes zijn eerste ruimteraket gelanceerd. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie zondag. "De raket droeg materiaal met zich mee voor onderzoek voor de ministeries van Wetenschap en Defensie", verklaarde dr. Bahrami, het hoofd van het Iraanse onderzoekscentrum voor luchtvaart.

De zogeheten sondeerraket bereikte een hoogte van 150 kilometer, maar bleef niet in de ruimte. Het keerde met behulp van een parachute terug op aarde. Sondeerraketten worden doorgaans gebruikt om de atmosfeer te onderzoeken tussen 45 en 160 kilometer hoogte en experimenten te doen met gewichtsloosheid.

Regels

"Alle tests (voorafgaand aan de lancering) zijn uitgevoerd in Iraanse industriële centra en zijn in lijn met internationale regels", aldus Bahrami. Iran werkt al jaren aan een ruimtevaartprogramma. Dat resulteerde onder meer in 2005 tot de lancering van de eerste Iraanse satelliet de Sina-1. Het apparaat werd met een Russische raket in de ruimte gebracht.

Teheran heeft aangegeven de komende jaren nog verscheidene satellieten in een baan om de aarde te willen brengen. De Sina-1 doet volgens de officiële lezing dienst als onderzoeks- en communicatiesatelliet.