DEN HAAG - De VVD, CDA en PvdA willen inburgeringscursussen op televisie uitzenden. Dat bleek donderdag bij een FNV-congres over inburgering van allochtonen.

"Waarom zou de publieke omroep wel geld uitgeven aan Inspector Morse en niet aan zo'n belangrijk onderwerp?", stelde kandidaat-Tweede-Kamerlid Visser van de VVD. Ook CDA-kandidaat Van Vroonhoven-Kok en PvdA'ster Noorman-den Uyl vonden het een prima suggestie om taallessen en andere kennis via een tv-zender te verspreiden.

Het idee was geopperd door wethouder P. Heijnen (Sociale Zaken) van Den Haag, omdat er te weinig cursussen zijn voor de bijna half miljoen allochtonen die slecht Nederlands spreken. Naast de publieke omroep zouden volgens hem ook werkgevers en vakbonden actiever moeten worden, bijvoorbeeld door taallessen in meer CAO's af te spreken. Vice-voorzitter K. Roozemond van de vakcentrale FNV zegde toe om hiervoor meer te doen.

Overigens loopt in Rotterdam een proef met educatieve televisieprogramma's, op initiatief van scholen van het regionaal opleidingscentrum (ROC). Via de programma's kunnen onder meer allochtonen taalles volgen. Staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft zich erg positief getoond over dit experiment.