WASHINGTON - Het eten van veel wit brood, witte rijst en aardappelen geeft vrouwen een verhoogd risico op kanker aan de pancreas oftewel alvleesklier. Dat effect wordt nog versterkt als vrouwen te zwaar zijn en weinig lichaamsbeweging hebben. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers dinsdag gemeld.

De ontdekking is gepubliceerd in het weekblad Journal of the National Cancer Institute. Tot nu toe was roken de enig bekende risicofactor voor alvleesklierkanker.

Volgens Dr. Charles Fuchs van het Cancer Institute betekent het onderzoek voor vrouwen met overgewicht en weinig lichaamsbeweging dat ze meer kans op kanker aan de pancreas hebben als ze veel zetmeel eten. Ze zouden aardappelen en witte rijst zo veel mogelijk moeten vervangen door groenten, die minder zetmeel bevatten, en fruit in plaats van allerlei snacks moeten eten.

Fuchs en zijn collega's gebruikten voor hun onderzoek de gegevens die 89.000 verpleegsters bijhouden over hun voedingsgewoonten in het kader van de Nurse's Health Study, een onderzoek waarin hun gezondheid jarenlang wordt geobserveerd. Die gegevens lieten zien dat geraffineerd zetmeel de kans op pancreaskanker met 57 procent verhoogt. In wetenschappelijk opzicht is dat niet veel, maar volgens Fuchs is het risico voor te zware vrouwen met een zittend leven 2,5 keer zo hoog en dat geldt voor de meeste verpleegsters niet.

Volgens Fuchs is er een goede reden om aan te nemen dat zetmeel van invloed is op pancreaskanker. "Onze veronderstelling is dat overgewicht, een zittend leven en het gebruik van veel suiker allemaal het insulinepeil in het bloed verhogen." In het laboratorium stimuleerde insuline de groei van kankercellen in de alvleesklier. Het lichaam zet zetmeel om in suikers.

Kanker aan de alvleesklier is meestal dodelijk; zo'n 95 procent van de patiënten overlijdt binnen vijf jaar.