DOETINCHEM - De politie heeft zaterdag tijdens de demonstratie van de Nederlandse Volksunie (NVU) in Doetinchem zestig arrestaties verricht. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) maakte dit zaterdag na afloop bekend.

De demonstratie, die om 13.00 zou beginnen, werd anderhalf uur uitgesteld vanwege de aanwezigheid van een groep van zeker honderdvijftig tegendemonstranten. Ook werd de route aangepast.

Volgens de politie namen honderdtien aanhangers van de NVU deel aan de tocht.

Grimmig

Door de aanwezigheid van de groep tegendemonstranten kreeg de demonstratie een grimmig karakter. De Mobiele Eenheid heeft hen voorafgaand aan de demonstratie ingesloten en een deel van de leden afgevoerd. Dat gebeurde per bus.

Wanorde

Vrijdag oordeelde de rechtbank in Zutphen nog dat het Comité Stop Extreem Rechts geen 'tegendemonstratie' mag houden. De gemeente Doetinchem wilde daar geen toestemming voor geven, een besluit waarover het comité een kort geding aanspande.

De voorzieningenrechter achtte de vrees van de burgemeester voor ernstige wanordelijkheden door confrontaties tussen beide groeperingen gegrond. Het is niet bekend of de tegendemonstranten tot een bepaalde groepering horen, maar het lijkt te gaan om lokale jongeren.

De politie begeleidde zaterdag een aantal rechtse demonstranten van de snelweg naar het centrum, aldus een politiewoordvoerder. In de lucht hing een politiehelikopter. De politie is in de stad aanwezig met onder meer de Mobiele Eenheid en politie te paard.

Demonstratie NVU