LELYSTAD - ChristenUnie-vicepremier en partijleider André Rouvoet heeft geen goed woord over voor de motie van wantrouwen van Geert Wilders tegen de twee PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak vanwege hun dubbele nationaliteit.

Volgens Rouvoet is de voorman van de Partij voor de Vrijheid (PVV) aan het doorschieten en treedt hij met de motie "buiten de gangbare parlementaire paden", en zelfs "buiten de parlementaire fatsoensnormen", zei hij zaterdag in Lelystad na een partijbijeenkomst. De actie is volgens hem bovendien op de persoon gericht. "Dat geeft geen pas."

Debat

Volgens ChristenUnie-fractieleider Arie Slob moet er nog wel een debat worden gevoerd over de wet die de dubbele nationaliteit regelt. Zijn fractie heeft eerder vragen vanwege onduidelijkheden daarin gesteld, gaf hij aan.

Maar Slob nam het vierkant op voor de twee PvdA-staatssecretarissen. "Ik heb geen seconde twijfel aan hun Nederlanderschap. Zij hebben de eed of gelofte afgelegd." Hij is absoluut niet gediend van Wilders' plannen: "Ik heb geen enkele behoefte aan dit soort moties."

Boemerang

Ook de VVD, de vroegere partij van Wilders, reageerde scherp. Tweede Kamerlid (en oud-Defensieminister) Henk Kamp, die integratiezaken in zijn portefeuille heeft, prijst beide PvdA'ers.

"Zij staan in de voorhoede die volledig geïntegreerd is en zij vervullen een voorbeeldfunctie in Nederland." Op deze manier creërt Wilders problemen, meent hij. "Je jaagt mensen tegen je in het harnas en dat kan als een boemerang terugkomen en in de nabije toekomst problemen geven", aldus een VVD-woordvoerder namens Kamp.