ROME - De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft zaterdag Romano Prodi gevraagd aan te blijven als premier. Hij vroeg de regeringsleider komende week de vertrouwensvraag in het parlement te stellen.

Bekijk video

Prodi reageerde zaterdag positief op het verzoek. "Ik zal zo snel mogelijk naar het parlement stappen en ben vastbesloten met de hulp van een samenhangende coalitie het land in deze moeilijke tijden te helpen", verklaarde de premier na zijn ontmoeting met Napolitano.

Ontslag

Prodi diende woensdag zijn ontslag in nadat er een regeringscrisis was ontstaan toen minister van Buitenlandse Zaken Massimo D'Alema niet meer de steun had van een meerderheid van de Senaat. Pacifistische dissidenten in eigen gelederen waren het niet meer eens met de Italiaanse militaire rol in Afghanistan.

Autonomie

De leiders van centrumlinks hebben de interne politieke geschillen inmiddels opgelost met een 12-punten-plan. Een communistische senator is echter nog steeds niet bereid ermee in te stemmen dat Italië zijn militaire rol in Afghanistan blijft vervullen. Hij is inmiddels uit de partij gezet.

De centrumlinkse Unie had maar een meerderheid van een stem in de Senaat en is die dus nu in eigen gelederen kwijt. Eventueel worden voor de stemming nog een of twee oppositionele senatoren over de streep getrokken, met beloftes inzake de bouw van een brug naar Sicilië of de autonomie van de Franstalige minderheid in het Aostadal.

Switch

De centristische senator Marco Follini verklaarde in een zaterdag gepubliceerd interview dat hij "vermoedelijk" zal switchen en Prodi zal steunen. De gewezen leider van de Unie van Christen Democraten vormt een eenmansfractie. Hij wil er naar eigen zeggen naar streven dat de regering niet langer afhankelijk is van de grillen van radicale minderheidsgroepjes.