BRUSSEL - Het stadsbestuur van Brussel denkt er over om tol te heffen aan de invalswegen naar de Belgische hoofdstad. Op welke manier dat zou moeten gebeuren wordt nog onderzocht. Inwoners van Brussel worden vrijgesteld van de tolheffing. Dat schrijft de Franstalige Belgische krant Le Soir zaterdag.

Eerder besloot België al tot de invoering van een wegenvignet van maximaal 65 euro per jaar. Dat zou alleen de buitenlandse automobilisten treffen, tot groot ongenoegen in Nederland en bij de toeristische sector in delen van Vlaanderen. Dat plan wordt nu voorgelegd aan de Europese Unie en is in elk geval uitgesteld tot januari 2009.

Tolheffing in Brussel zou kunnen door iedereen die tijdens de spits de stad in- of uitrijdt 3 euro te laten betalen en het daarbuiten gratis te maken. Een andere mogelijkheid is 1,20 euro rekenen in de spits en daar buiten 0,50 euro.

Beginstadium

De plannen zijn nog in een beginstadium. Volgens sommige politici moet voorkomen worden dat bedrijven door de tolheffing wegtrekken uit Brussel. Ook zou het systeem met tolpoorten mogelijk erg duur worden. Anderen hebben bezwaren omdat het systeem even zwaar drukt op rijke als op arme automobilisten.

De minister-president van het hoofdstedelijk gewest Brussel, de socialist Charles Picqué, ontkende zaterdag in een reactie dat tolplannen ooit op de agenda van zijn regering hebben gestaan.

Picqué heeft nooit naar dergelijke plannen gevraagd en er nooit over gehoord, aldus zijn woordvoerster.