ROTTERDAM - Een kapotte opslagtank waaruit ongeveer 1600 kubieke meter ortho-kresol liep, heeft donderdag een gaswolk boven Vlaardingen en een enorme stankgolf in nagenoeg de hele Rijnmond veroorzaakt. Bij de DCMR milieudienst Rijnmond kwamen 350 klachten binnen.

Het incident gebeurde op het terrein van Vopak aan de Torontostraat in de Botlek. Waardoor de tank stukging, was donderdagavond nog niet bekend. Vopak begon in de loop van de avond samen met andere bedrijven met opruimen. Volgens de politie kan dit werk, dat ettelijke dagen en wellicht weken gaat duren, nieuwe stank veroorzaken.

Enorme stank

Ortho-kresol is giftig wanneer je ermee in aanraking komt, maar in kleinere concentraties bijtend en irriterend. Het stinkt enorm. Het is een grondstof voor tal van producten: van schoonmaakmiddelen tot oplosmiddelen. Maar het zit ook in smaakstoffen.

Nagenoeg alle weggelopen stof werd opgevangen in een speciale put bij de tank, waar het stolde. Een klein deel dreef in de vorm van een gaswolk naar Vlaardingen. Daar gingen de sirenes af om mensen te waarschuwen binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Ziekenhuizen en artsen werden op de hoogte gesteld van de gangbare klachten door ortho-kresol.

Enkele medewerkers gewond

In Vlaardingen werden enkele mensen misselijk. Een paar werknemers van Vopak en naastgelegen bedrijven raakten gewond. Ze liepen brandwonden en ademhalingsproblemen op. Volgens een woordvoerder van de politie waren ze slechts lichtgewond. Het incident met de tank gebeurde rond het middaguur.

Onmiddellijk werd groot alarm gegeven, het terrein van Vopak werd hermetisch afgesloten. De aanwezige ploeg mocht er niet meer af, en de aflossende ploeg mocht aan het eind van de middag het terrein niet op. Een woordvoerder van Vopak had dan ook nog steeds geen idee van wat er was gebeurd.

Volgens brandweer en politie zou de tank geëxplodeerd of geïmplodeerd zijn, maar waarom was nog een raadsel. Ortho-kresol is niet explosief. De tank ging kapot terwijl hij werd geladen vanuit een schip. Naar de oorzaak komt een onderzoek.

Omgeving afgezet

De wijde omgeving van het bedrijf werd afgezet, en bij aangrenzende bedrijven mocht buiten niet meer worden gewerkt. Ook het scheepvaartverkeer lag een paar uur stil ter hoogte van de Botlek.

Rond een uur of drie werd de gaswolk kleiner omdat de ortho-kresol stolde. Voor de stank had dat weinig betekenis, want inmiddels was die op tientallen kilometers van Rotterdam te ruiken. En die kan nog dagen blijven hangen.