DEN HAAG - De Partij voor de Vrijheid (PVV) dient volgende week tijdens het debat over de regeringsverklaring een motie van wantrouwen in tegen de staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) en Nebahat Albayrak (Justitie).

Dat zegt fractievoorzitter Geert Wilders van de PVV zaterdag in NRC Handelsblad. Hij vindt het onacceptabel dat beide PvdA-bewindslieden, die deze week werden beëdigd, een tweede paspoort hebben. Aboutaleb heeft ook een Marokkaans paspoort, Albayrak een Turks.

Uniek

De motie maakt geen kans omdat alle andere partijen tegen zijn. Maar het is in de parlementaire geschiedenis uniek dat bewindslieden een motie van wantrouwen aan hun broek krijgen, nog voor zij een woord met de Tweede Kamer hebben gewisseld.

Hoewel hij hun benoeming niet kan tegenhouden, zegt Wilders wel alles wat in zijn macht ligt in het werk te stellen om die ongedaan te maken.

Ophef

Op 15 februari ontstond in de Tweede Kamer al ophef over een voorstel van de PVV dat bewindslieden en Kamerleden geen dubbele nationaliteit mogen hebben, om belangenverstrengeling te voorkomen. Het voorstel kwam nadat bekend was geworden dat Aboutaleb en Albayrak staatssecretaris zouden worden.

Dat Aboutaleb geen afstand kan doen van zijn Marokkaanse nationaliteit vindt Wilders irrelevant. "Dan moet hij maar in Marokko gaan wonen en staatssecretaris worden". Albayrak zou in theorie wel afstand kunnen doen van haar Turkse nationaliteit. Zij liet onlangs echter weten dat zij dat niet van plan is.