AMSTERDAM - Koningin Beatrix doet er tijdens haar staatsbezoek aan Turkije van volgende week goed aan niet te beginnen over de zogenoemde Armeense kwestie. Dat zegt de Leidse hoogleraar en Turkije-kenner Erik-Jan Zürcher zaterdag in Trouw.

Volgens de wetenschapper zou het de moeizaam op gang komende discussie over de Armeense genocide in Turkije niet bevorderen.

Spreekbuis

Zürcher zou het dom vinden als Beatrix tijdens haar bezoek de Armeense kwestie aan de orde stelt. Nu een kleine intellectuele elite in Turkije het aandurft het debat over de kwestie aan te zwengelen, is bemoeienis van buitenaf niet bevorderlijk.

De intellectuelen "zouden daarmee door Turkse nationalisten kunnen worden weggezet als spreekbuis van Europa", meent Zürcher. VVD-Kamerlid Hans van Baalen vindt juist dat de koningin de Armeense volkerenmoord wel moet bespreken.

Pamuk

Met de Armeense kwestie wordt gedoeld op het debat over de moord op anderhalf miljoen Armeniërs in 1915. In Turkije is de heersende mening dat tijdens de Eerste Wereldoorlog weliswaar veel Armeniërs zijn omgekomen, maar dat van bewuste genocide door de Turken geen sprake is.

Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk werd voor de rechter gedaagd nadat hij de gebeurtenissen van 1915 genocide had genoemd. Beatrix komt dinsdag aan in Turkije voor een vierdaags bezoek.