ROME - President Giorgio Napolitano van Italië maakt zaterdagochtend bekend of hij het ontslag van premier Romano Prodi aaanvaardt of niet. Vrijdagavond rondde hij zijn consultatieronde met de leiders van de politieke partijen en met zijn voorgangers als staatshoofd af.

Woensdag was een regeringscrisis ontstaan toen minister van Buitenlandse Zaken Massimo D'Alema niet meer over een meerderheid bleek te beschikken in de Senaat. Pacifistische dissidenten in eigen gelederen waren het niet meer eens met de Italiaanse militaire rol in Afghanistan.

Vertrouwen

De leiders van centrumlinks hebben de interne politieke geschillen inmiddels opgelost met een 12-punten-plan en willen dat Prodi komende week de vertrouwensvraag stelt in het parlement.

Een communistische senator is echter nog steeds niet bereid ermee in te stemmen dat Italië zijn militaire rol in Afghanistan blijft vervullen. Hij is inmiddels uit de partij gezet.

Minderheid

De centrumlinkse Unie had maar een meerderheid van een stem in de Senaat en is die dus nu in eigen gelederen kwijt. Eventueel worden voor de stemming nog een of twee oppositionele senatoren over de streep getrokken, met beloftes inzake de bouw van een brug naar Sicilië of de autonomie van de Franstalige minderheid in het Aostadal.

Rechtse politici van de Lega Nord eisen vervroegde verkiezingen.

Duits

Oud-premier Silvio Berlusconi en de ex-neo-fascistische leider Gianfranco Fini geven inmiddels de voorkeur aan een regering van nationale eenheid die onder meer het kiesstelsel zou moeten hervormen naar Duits voorbeeld om voor stabielere meerderheden te zorgen.

Napolitano maakt zaterdag bekend of hij Prodi nog de kans geeft op een vertrouwensstemming of dat hij de ontslagaanvraag aanvaardt omdat bij de wankele verhoudingen een grote kans is op een nieuwe crisis binnen afzienbare tijd.