JERUZALEM - Canadese documentairemakers zeggen het graf van Jezus van Nazareth te hebben gelokaliseerd. Zij baseren zich op jarenlang onderzoek van archeologen, historici, schriftdeskundigen en DNA-specialisten.

Het graf bevindt zich volgens hen in een spelonk in de huidige wijk Talpiot van Jeruzalem, zo meldde de Israëlische krant Yediot Ahronot.

Zoon

In de kleine grot vonden deskundigen tien resten van grafkisten waarop namen staan gegraveerd. Op de kisten staat onder meer 'Jezus, zoon van Jozef', 'Judah, zoon van Jezus' en twee maal Maria. Het zou gaan om Maria Magdalena en Maria, de moeder van Jezus. Judah zou een zoon van Jezus kunnen zijn.

De grot werd al in 1980 ontdekt en er is sindsdien onderzoek naar gedaan. De documentaire van Simcha Jacobovici en James Cameron wordt binnenkort uitgezonden op World Discovery Channel. Volgende week wordt een persvertoning in New York georganiseerd.

Bewijs

Een Israëlische archeoloog die betrokken is bij het onderzoek naar de grot temperde vrijdag de aanname die in de documentaire wordt gemaakt. "Het is een mooi verhaal, maar er is weinig bewijs", aldus Amos Kloner. De namen die in de spelonk zijn gevonden waren zo'n 2000 jaar geleden wijdverbreid.