ZUTPHEN - Het Comité Stop Extreem Rechts mag zaterdag in het centrum van Doetinchem niet demonstreren tegen de Nederlandse Volksunie (NVU). Dit heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Zutphen vrijdag bepaald in een kort geding van het comité tegen de gemeente Doetinchem.

De burgemeester van Doetinchem had een demonstratie van het Comité Stop Extreem Rechts tegen een demonstratie van de NVU op dezelfde dag verboden. Het comité ging daartegen in beroep bij de rechtbank in Zutphen. De voorzieningenrechter heeft het verzoek om het verbod van de burgemeester te schorsen afgewezen. Het verbod blijft dus in stand.

Wanorde

De rechter acht de vrees van de burgemeester voor ernstige wanordelijkheden door confrontaties tussen beide groeperingen gegrond. Daarbij is vooral van belang dat de demonstratie van de NVU om 13.00 uur start bij het station en dat de tegendemonstratie op dat tijdstip bij het station zou eindigen.

Deelnemers

Het comité had zich bereid verklaard de tegendemonstratie in te korten tot 12.00 uur. Maar volgens de rechter is er onvoldoende zekerheid dat de organisatie in staat is de demonstratie daadwerkelijk op dat tijdstip te laten eindigen. Ook is er onvoldoende zicht op het aantal deelnemers.

De rechter kan de burgemeester daarom volgen in diens standpunt dat de bestrijding of voorkoming van ongeregeldheden ernstig in het gedrang komt, ondanks de grote politiemacht die beschikbaar is voor de ordehandhaving.