ROME - Paus Benedictus XVI zal de Limburgse pater Karel Houben op 3 juni in Rome heilig verklaren. Dat meldde het bisdom Roermond vrijdag.

De paus kondigde vrijdagochtend in Rome de heiligverklaring aan van gebedsgenezer Houben (1821-1893) en vier andere kandidaat-heiligen. In 1988 werd Houben al zalig verklaard. Hij stond onder meer bekend om zijn genezende handen.

Het geboortehuis van Houben in Munstergeleen is uitgegroeid tot een bedevaartsoord en een van de grootste religieuze trekpleisters in Limburg.

Bisschop Frans Wiertz van Roermond liet vrijdag weten "buitengewoon verheugd en dankbaar" te zijn met de heiligverklaring. De bisschop wijst er verder op dat Karel Houben juist door zijn eenvoud een steun en toeverlaat is voor de vele duizenden mensen die in de kapel in Munstergeleen komen bidden. Wiertz zal zelf bij de heiligverklaring in Rome aanwezig zijn.

Karel Houben trad in 1845 in bij de paters Passionisten en werd als missionaris naar Engeland en later Ierland gestuurd, waar hij op 5 januari 1893 overleed.

Genezing

Houben zou na zijn dood twee wonderen hebben verricht door doodzieke mensen te hebben genezen. De eerste genezing was in 1952. Een vrouw uit Valkenburg genas van darmkanker nadat ze zich tot Houben wendde. De tweede genezing gebeurde in 1999.

Dolf Dormans uit Munstergeleen hoorde van artsen dat hij nog slechts enkele uren te leven had na een gesprongen blindedarm. Na een gebed tot pater Houben herstelde Dormans. De medische commissie van Rome onderzocht de genezing van Dormans en concludeerde dat het om een wonder ging.

Dit was aanleiding om het proces tot heiligverklaring in gang te zetten.

Brazilië

De Rooms-Katholieke Kerk gaat voor het eerst een Braziliaan heilig verklaren. Dit heeft de kerk in het grootste katholieke land van Latijns-Amerika vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om de monnik António de Sant'Ana Galvao (1739-1822), die in heel Brazilië kloosters stichtte en zich inzette voor de armen en de slaven. Hij werd zalig verklaard (de stap die voorafgaat aan een heiligverklaring) door paus Johannes Paulus II in 1998.

Paus Benedictus XVI zal de heiligverklaring in mei uitspreken tijdens een reis door Brazilië.