ZEIST - De spelers van het Nederlands elftal hebben een ander idee over professionele begeleiding dan Louis van Gaal. De vrijdag opgestapte bondscoach van het Nederlands elftal heeft naar aanleiding van gesprekken met de internationals uiteindelijk zijn conclusies getrokken. De spelers van Oranje zaten op een andere lijn dan de bondscoach.

Van Gaal gaf vrijdag in Zeist aan dat hij na een aantal gesprekken met betrokkenen de drive miste om zijn doel, wereldkampioen worden, te verwezenlijken.

"Ik heb evaluatiegesprekken met de spelers gehouden. Niet om te vragen of ik moest blijven als bondscoach. Dat is geen vraag die je aan spelers stelt. Ik heb gevraagd naar hun visie. Naar aanleiding van die gesprekken heb ik mijn conclusie getrokken. De spelers hebben een ander idee over professionele begeleiding dan ik. Er was een verschil van mening met het grootste gedeelte van de spelersgroep. Dan moet een coach stoppen."

Een beul

Van Gaal zei dat hij geen concessies had willen doen aan zijn manier van werken. "Ik geloof niet in een lossere aanpak. Dat werkt misschien even, maar op de lange termijn kom je daarmee te kort. Die 10 procent extra uit spelers halen, daar ben ik denk ik goed in." De spelers wilden iets anders. "Dan word ik een schoolmeester, een beul", besefte Van Gaal.

Van Gaal wilde na de uitschakeling voor het WK 2002 al weg, maar besloot de interland tegen Denemarken nog te blijven. "Ik was op zoek naar de prikkel om door te gaan, de eer om een wereldkampioen te worden. De discussie of dat wel zou kunnen is achterhaald door de feiten, want ik werk niet anders dan bij Ajax en Barcelona."

'De drive is gedoofd'

De wedstrijd tegen de Denen opende Van Gaal de ogen. "De drive was gedoofd." Hij zei veel steun te hebben gekregen van het publiek -"in elk stadion werd ik ontvangen als een keizer"- maar de verstoorde relatie met de spelers gaf de doorslag om te stoppen. Ook de overvolle speelkalender en de toegenomen macht van de clubs hebben negatief gewerkt, stelde hij.

Masterplan

Van Gaal, met oranje stropdas om, zei niettemin zeer trots te zijn op het Masterplan betaald voetbal, dat onder zijn leiding is ontwikkeld en unaniem is aangenomen. "In deze maatschappij waarin normen en waarden vervagen, is dat zeer belangrijk." De trainer merkte op dat hij sinds Rinus Michels en Bert van Lingen in Zeist de eerste was die een visie ontwikkelde op het Nederlandse voetbal. Over zijn toekomst wilde hij slechts kwijt te verwachten weer als clubcoach aan de slag te gaan. "Ik kan me niet bedenken dat ik bondscoach word van een ander land."

/SPORTVan Gaal legt formeel zijn functie neer