UTRECHT - De problemen op het spoor rond Utrecht zijn grotendeels voorbij. Dat heeft spoorbeheerder ProRail bekendgemaakt. Treinreizigers hadden sinds donderdag aan het einde van de middag te maken met forse vertragingen door een computerstoring.

De storing is nog niet helemaal verholpen, waardoor de extra spitstreinen tussen Rotterdam en Zwolle en tussen Utrecht en Veenendaal-centrum vrijdagavond niet rijden. In de nacht van vrijdag op zaterdag vervangt ProRail de computerapparatuur.

De storing ontstond in het systeem dat de seinen en wissels bedient, waardoor dit met de hand moest gebeuren.

Rover

Rover, de belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer, haalde in een reactie fel uit naar ProRail. "Opnieuw blijkt dat ProRail volstrekt onvoldoende kennis heeft van de eigen ICT", aldus Rover-woordvoerder Rikus Spithorst. "Dit is niet de eerste keer dat het helemaal mis gaat. Het wordt tijd dat ProRail extern hulp zoekt voor de computerproblemen. Ze kunnen nog niet eens een aangeven wanneer de storing verholpen is."

Volgens Rover heeft ProRail nog geluk dat dit probleem zich voordoet in de voorjaarsvakantie. "Het is nu relatief rustig op het spoor, doordat veel Nederlanders vakantie hebben. ProRail kruipt zo weer eens door het oog van de naald."