DE BILT - Weerinstituut KNMI wil dat er een extra vorm van waarschuwing komt voor overlastgevende weersomstandigheden. Nu kan het instituut gebruik maken van een voorwaarschuwing, waarschuwing of weeralarm, maar vooral bij sneeuwval of zwaar onweer is er behoefte aan iets tussen de waarschuwing en het weeralarm in. Dat maakte het KNMI vrijdag bekend.

Het weerinstituut heeft het weeralarm van 7 februari voor zware sneeuw geëvalueerd. Vanuit de samenleving kwam kritiek op het besluit een weeralarm te geven, omdat de overlast meeviel. Volgens het KNMI werd het alarm terecht gegeven. "De verwachte intensiteit van de sneeuwval is lokaal bereikt en gemiddeld over het land zat de neerslag tegen de criteria voor een weeralarm aan", aldus woordvoerder Harry Geurts.

Storm

Toch is het weeralarm anders ervaren dan het alarm een week eerder voor de storm. "Storm geeft een heel ander soort problemen dan sneeuw. Daarom zou het goed zijn als we een tussenwaarschuwing kunnen geven."

Het KNMI denkt echter dat als de sneeuw een uur eerder was gevallen, tijdens de ochtendspits, de overlast veel groter geweest zou zijn. "Een weeralarm zorgt er ook voor dat mensen de weg niet opgaan of extra alert zijn. Dat voorkomt veel problemen. De overlast kan dus ook zijn meegevallen, juist dankzij het weeralarm", aldus Geurts. "Je zag in België en Duitsland, waar de sneeuw iets eerder viel, dat het wel erg veel problemen veroorzaakte."

Gevolgen

Het KNMI moet onderzoeken of het mogelijk is een meer getrapt waarschuwingssysteem in te voeren. In dat onderzoek wordt ook meteen bekeken of het haalbaar is om de maatschappelijke gevolgen van het weer beter in te schatten bij een weeralarm. Wanneer de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, is nog onduidelijk.

Het team van experts van het KNMI geeft een weeralarm als het verwachte weer aan bepaalde criteria voldoet. Voor sneeuw is dat als er in een groot deel van het land over dag in zes uur tijd 5 tot 10 centimeter sneeuw valt (waarvan 3 centimeter binnen een uur). Het weeralarm op 7 februari was het derde van 2007. Sinds het ontstaan van het weeralarm in 2000 was dit het 26e.