AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijf Trafigura dat het gifschip de Probo Koala huurde wist dat gif uit het schip in Ivoorkust niet verwerkt, maar gedumpt zou worden. Dat schrijft Trouw op basis van een rapport van een Ivoriaanse onderzoekscommissie.

Trafigura beweerde altijd dat een contract met een lokale gecertificeerde verwerker was gesloten en niet te weten dat die het gif in een woonwijk bij de stad Abidjan zou storten.

In augustus werd ruim vierhonderd ton giftig afval uit de Probo Koala gedumpt in de havenstad in Ivoorkust. Tien mensen kwamen daardoor om en duizenden hadden gezondheidsklachten.

Lozen

De onderzoekscommissie stelde volgens Trouw vast dat twee medewerkers van Trafigura een brief van de lokale afvalverwerker Tommy hadden gekregen waarin letterlijk stond dat een plek was gevonden waar het plek kon worden geloosd. Daarin werd het Franse woord 'déverser' gebruikt dat lozen betekent. Volgens de commissie is het duidelijk dat dat geen synoniem is voor behandelen.

Een woordvoerder van Trafigura kan in de krant op deze conclusie geen commentaar geven omdat het bedrijf zegt niet over het Ivoriaanse rapport te beschikken.

Schikking

Wat met de conclusies van het rapport gaat gebeuren is onduidelijk. De regering van het Afrikaanse land trof eerder een schikking van ruim 150 miljoen euro met Trafigura. Dat moest volgens het bedrijf niet als een schuldbekentenis worden opgevat, maar als ontwikkelingshulp. Bij het treffen van de schikking is afgesproken dat beide partijen geen acties tegen elkaar ondernemen.