LONDEN - Hoge functionarissen in de Britse regering vrezen dat de Amerikaanse president George W. Bush met militaire middelen een eind wil maken aan het conflict met Iran. Dat heeft The Times vrijdag gemeld.

Medewerkers van de Britse premier Tony Blair denken dat Bush de kwestie-Iran wil hebben opgelost, voordat hij het Witte Huis heeft verlaten. De Amerikanen kiezen in november 2008 een nieuwe president.

De internationale gemeenschap ligt in de clinch met Iran over de nucleaire ambities van het bewind in Teheran. Het Internationale Atoomenergie Agentschap IAEA liet donderdag weten dat Iran is doorgegaan met het verrijken van uranium. Iran heeft zich niet gevoegd naar een eerdere resolutie van de Verenigde Naties met daarin het verzoek de verrijking te stoppen.

Openbaar

Blair sprak zich donderdag voor het eerst in het openbaar uit tegen een militaire operatie tegen Iran. De Britse regeringsleider zei tegen de BBC dat het conflict met Iran via de diplomatieke weg moet worden opgelost.

Binnen de Amerikaanse regering zou er verdeeldheid zijn over de kwestie. Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en minister van Defensie Robert Gates zien volgens The Times niets in een militair optreden tegen Iran. Vicepresident Dick Cheney zou de militaire optie nadrukkelijk willen openhouden.